....

Hallo.

Welkom op mijn site en blog. Ortho Habits is een gepersonaliseerde progressieve levensstijl gezondheidspraktijk gericht op de analyse en aanpak van oorzaken.
Wij creëren het meest complete beeld van uw gezondheid en levensstijl, door het gebruik van uw verhaal, uw medische geschiedenis, en uw gegevens (inclusies omgeving, voeding, microbiële- en leefstijl factoren), uw huidig microtoom profiel en eventueel uw genomisch onderzoek. Met deze informatie kunnen we een voor u persoonlijk plan opstellen om optimaal welzijn te bereiken.
Gezondheidsverbetering/-genezing is een proces dat niet in een dag kan worden behaald. Wij nodigen u uit om de reis terug te maken om zich als uw optimale zelf te gaan voelen.
Ik documenteer mijn avonturen in nieuw wetenschappelijk onderzoek, geneeskunde, gezondheidszorg gadgets, filosofie en voeding/nutrigenomica.
Alvast een prettig verblijf op deze site!

..

Hi.

Welcome to my site and blog. Ortho Habits is a personalised progressive lifestyle medicine practice focused on root cause resolution.
We use your story, your medical history and your data (including environmental, dietary, microbial and lifestyle factors), we use your current microbiome outcome and sometimes your genomic profile in order to create the most complete picture of your health and lifestyle. With this information, we can provide a personalised plan for you to follow in achieving optimal wellness. 
Health improvement and restoration is a process that cannot be fixed overnight. We invite you to take the journey back to feeling like your optimal self. 
I document my adventures in new research, medicine, health gadgets, philosophy and nutrition/nutrigenomics.
Hope you have a nice stay!

....

....Een opgeblazen gevoel?..Feeling bloated?....

....Een opgeblazen gevoel?..Feeling bloated?....

....Teveel eten, eten terwijl gestrest, te snel eten, voedselallergieën, enzymdeficiënties, (voor de dames onder ons) de menses, vet voedsel, coeliakie, H.pylori, parasieten, candida, SIFO en IBS/SIBO, allen kunnen ze deze klacht veroorzaken: “een opgezette buik”.

Een opgeblazen gevoel is een veel voorkomende klinische klacht. De uitingen hiervan zijn gevarieerd en een goed begrip van alle mogelijke onderliggende oorzaken is de sleutel tot een succesvolle behandeling. De meeste artsen zien de uiteenlopende mogelijke oorzaken van dit veel voorkomende symptoom over het hoofd en behandelen zijn meestal symptomatisch. Het vinden van een deskundige met een goede kennis van functionele gastro-enterologie is essentieel voor de juiste oplossing van dit vervelende symptoom.

1. Eten terwijl gestrest
Eten terwijl men gestrest is, zorgt ervoor dat het lichaam zich in een sympathieke dominante, vecht- of vluchtmodus bevindt. Adrenaline en cortisol stromen door het lichaam en al het bloed begint te zwellen in armen en benen en juist weg van maag en darmen. Ons lichaam probeert zich klaar te maken om te rennen, om het waargenomen gevaar te ontvluchten, daarentegen zal het voedsel dat we net gegeten hebben niet verteren. Bijgevolg zullen de spijsverteringsenzymen ook niet goed stromen en zal het voedsel onverteerd achterblijven in de darmen, dit leidt tot gas en een opgeblazen gevoel.
Oplossing: eten in een rustige, ontspannen toestand (parasympatische staat - "rust en vertering" -toestand). Kauw het voedsel minstens 15-20 keer keer alvorens het door te slikken, dit zal het lichaam de tijd geven om de noodzakelijke enzymen te produceren en alle stroomafwaartse opgeblazen effecten te elimineren. Meditatie- en mindfulnessoefeningen (weg van maaltijden) kunnen u ook helpen te veranderen in een meer parasympathische staat, dit helpt om de spijsverteringsenzymen te laten vloeien wanneer u klaar bent om te eten.

2. Te veel eten
Te veel eten, maar ook te weinig aandacht voor het eten, kan leiden tot een opgeblazen gevoel als gevolg van een gebrek aan voldoende productie van spijsverteringsenzym om de hoeveelheid voedsel dat wordt geconsumeerd te evenaren. Eet u meer dan uw lichaam in zittende toestand kan verteren, dan heeft u voedsel nagelaten die uw darmmicroben met veel plezier zullen verteren (maar hierbij zullen ze tevens ook gas produceren als bijproduct).
Oplossing: het eten van kleinere maaltijden gedurende de dag wanneer u het druk heeft en te weinig aandacht kan schenken aan de maaltijd.

3. Te snel eten
Te snel en te gestrest eten, kan uw lichaam de indruk geven dat het zich in een sympathieke dominante staat bevindt (vechten of vluchten). In deze staat produceert ons lichaam niet de noodzakelijke spijsverteringsenzymen waardoor het grootste deel van het voedsel wordt verteerd door de darmmicroben (leidend tot gas en een opgeblazen gevoel).
Oplossing: Vertragen! Denk aan eten als een tijd om te ontspannen en juist te focussen in het moment. Geef uzelf de tijd om bewust te zijn van waar u bent en eet uw eten met intentie.

4. IBS / SIBO
SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Een recente studie toonde aan dat tot 75% van alle gevallen van IBS (Prikkelbare darmsyndroom) te wijten is aan SIBO. SIBO is het gevolg van darmmicroben uit uw dikke darm die migreren naar uw dunne darm, waar ze niet thuishoren en snel overgroeien. De redenen waarom dit gebeurt zijn uiteenlopend (abdominale chirurgie, chronisch PPI-gebruik, eerdere abdominale infecties, voedselvergiftigingen, gebrek aan spijsverteringsenzymen). Eenmaal in de dunne darm beginnen deze darmmicroben met het produceren van gas, wat leidt tot een opgeblazen gevoel en opgezette buik. Dit geldt met name voor bepaalde voedingsmiddelen met veel fermenteerbare suikers.
Oplossing: werk met een bekwame zorgverlener samen, laat u goed testen en gebruik een reeks hulpmiddelen om overgroei tegen te gaan: geneesmiddelen, kruiden, voeding, supplementen, promotiliteitsmiddelen, viscerale manipulatietherapieën, lichaamstherapieën.

5. Candida / SIFO
Ook wel aangeduid als SIFO (schimmelovergroei van de dunne darm), deze aandoening wordt gekenmerkt door een overgroei van darmgist die symptomen van een opgeblazen gevoel kan veroorzaken (meestal veroorzaakt door Candida). Candida is een commensaal organisme dat normaal in de darmen leeft, maar dat kan overgroeien en symptomen van gas en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten en suikers voeden deze gisten of schimmels en veroorzaken gas als bijproduct van hun metabolisme.
Oplossing: werken met een bekwame zorgverlener die goed kan testen en gebruik kan maken van een reeks hulpmiddelen: antischimmelmiddelen, kruiden, voeding, probiotica (met name saccharomyces), supplementen, promotiliteitsmiddelen.

6. Parasieten
Protozoaire parasieten zoals Giardia en Blastocystis Hominis kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel in het GI-systeem. Meestal worden deze opgepikt door het drinken van besmet water of voedsel, en veroorzaken deze beestjes meer acuut gas, een opgeblazen gevoel en diarree. Af en toe kunnen ze chronisch klachten veroorzaken en leiden tot lage niveaus van gas en een opgeblazen gevoel dat aanhoudt lang nadat de eerste acute infectie heeft plaatsgevonden.
Oplossing: werken met een bekwame zorgverlener die goed kan testen en gebruik kan maken van een reeks hulpmiddelen: antimicrobiële middelen, bindmiddelen, probiotica, kruiden, voeding, supplementen.

7. H.pylori
Een bacterie die meestal wordt geassocieerd met zweren en GI-kankers, H.pylori, kan ook gas- en bloedsymptomen veroorzaken. Er is enige discussie tussen beoefenaars over de vraag of H. Pylori eigenlijk een normale commensale bacterie is die niet moet worden behandeld, tenzij symptomen veroorzaakt, of dat het altijd pathogeen is en elke keer moet worden behandeld. Hoe het ook zij, het is een bacterie die gas en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken bij sommige dragers van de bacterie.
Oplossing: werken met een deskundige zorgverlener die goed kan testen en gebruik kan maken van een reeks hulpmiddelen: geneesmiddelen, probiotica, kruiden, voeding, supplementen.

8. Coeliakie
Coeliakie is een onvermogen om gluten te verteren dat leidt tot darmontsteking en schade. Een veel voorkomend symptoom van coeliakie is pijnlijk gas en een opgeblazen gevoel. Er is een subgroep van de bevolking die geen coeliakie heeft, maar gevoelig is voor gluten (gluten intolerant). Deze personen kunnen ook reageren met gas en een opgeblazen gevoel wanneer ze glutenbevattend voedsel nuttigen.
Oplossing: vermijding van gluten is essentieel voor deze personen, maar werk ook samen met een deskundige in de gezondheidszorg die goed kan testen en een reeks hulpmiddelen kan gebruiken: geneesmiddelen, kruiden, voeding, supplementen.

9. Vet voedsel
Bij bepaalde gevoelige personen kan een vetrijk dieet leiden tot verhoogde symptomen van gas en een opgeblazen gevoel. De reden hierachter is minder duidelijk, maar het kan een combinatie zijn van factoren die voortkomen uit slechte zuur- en enzymproductie in de maag en dunne darm.
Oplossing: het vermijden van vet voedsel in grote hoeveelheden is meestal de snelste oplossing. Het nemen van spijsverteringsenzymen bij het eten van deze voedingsmiddelen kan ook nuttig zijn.

10. Menses
Fluctuaties in de hormonen oestrogeen en progesteron kunnen leiden tot symptomen van een opgeblazen gevoel en opgezette buik. Meestal cyclisch en gesynchroniseerd met de menstruatie kan het opgeblazen gevoel constanter worden als de hormoonspiegels meer chronisch zijn ontregeld.
Oplossing: werken met een deskundige zorgverlener die een scala aan hulpmiddelen kan gebruiken: kruiden, voeding, lichaamsbeweging, bio-identieke hormonen, aanpassingen van levensstijl en supplementen.

11. Enzymdefecten (d.w.z. lactose-intolerantie, fructose-intolerantie)
Een gebrek aan specifieke enzymen in de dunne darm, om suikers in voedingsmiddelen af ​​te breken, kan gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Wanneer het lichaam deze suikers niet kan afbreken (bijv. Lactose in melk. Fructose in fruit) dan worden deze suikers voedsel voor onze darmflora die gas produceren als bijproduct van hun metabolisme.
Oplossing: deze voedingsmiddelen in grote hoeveelheden vermijden is meestal de snelste oplossing. Het nemen van spijsverteringsenzymen bij het eten van deze voedingsmiddelen kan ook nuttig zijn.

12. Voedselallergieën / gevoeligheden
Soms kunnen specifieke voedselallergieën of gevoeligheden ontstekingen in het maagdarmkanaal veroorzaken. Deze voedingsmiddelen creëren een ontstekingsomgeving die ervoor kan zorgen dat bepaalde microben zich vermenigvuldigen en gas en een opgeblazen gevoel produceren.
Oplossing: werken met een bekwame zorgverlener die specifiek bloedonderzoek kan uitvoeren om te testen op voedselallergieën en overgevoeligheden. Het vermijden van deze specifieke voedingsmiddelen voor een groot deel helpt de symptomen van gas en een opgeblazen gevoel te verminderen..Eating too much, eating while stressed, eating too fast, food allergies, enzyme deficiencies, (for ladies:) menses, fatty foods, celiac disease, H.pylori, parasites, candida, SIFO, and IBS/SIBO, all have one thing in common, they all can cause: “bloating”.

Bloating is a very common clinical complaint that we healthcare provisioners see in functional medicine practice all the time. Its manifestations are varied and having a skilled understanding of all the potential root causes is key to successful treatment. Most doctors overlook the varied potential causes of this common symptom and treat symptomatically. Finding a skilled practitioner well versed in functional gastroenterology is essential for proper resolution of this uncomfortable symptom.

1. Eating while stressed
Eating while stressed causes your body to be in a sympathetic dominant, fight or flight mode. Adrenaline and cortisol surge through your body and all the blood begins to pool in your arms and legs and away from your stomach and intestines. Your body is trying to get you ready to run, to flee the perceived danger, not digest the food you just ate. Consequently your digestive enzymes aren’t going to be flowing properly and your food will go undigested leading to gas and bloating down the line.
Solution: Eating in a calm, relaxed state (parasympathetic state-”rest and digest” state). Chewing at least 15-20 times before swallowing. This will give your body time to produce the necessary enzymes and eliminate any downstream bloating effects. Meditation and mindfulness exercises (away from meals) can also help move you more into a parasympathetic state which will help the digestive enzymes flow when you are ready to eat.

2. Eating too much
Eating too much in any one sitting can lead to bloating due to a lack of sufficient digestive enzyme production to match the amount of food being consumed. If your eating more than your body is able to digest in any one sitting you will have left over food that the microbes in your gut will happily digest for you (and produce gas as a byproduct).
Solution: Eating smaller meals throughout the day, especially when busy or stressed.

3. Eating too fast
Along the same lines of eating while stressed eating too fast can give your body the impression it is in a sympathetic dominant state (fight or flight). In this state your body isn’t producing the necessary digestive enzymes leaving the bulk of the food to be digested by your gut microbes (leading to gas and bloating).
Solution: Slow down! Think of eating as a time to relax and focus in the moment. Give yourself time to be aware of where you are and eat your food with intention.

4. IBS/ SIBO
SIBO stands for Small Intestinal Bacterial Overgrowth. A recent study showed that up to 75% of all cases of IBS (Irritable bowel syndrome) are due to SIBO. SIBO happens when gut microbes from your large intestine migrate up into your small intestine, where they do not belong, and start rapidly overgrowing. The reasons why this happens are varied (previous abdominal surgeries, chronic PPI use, previous abdominal infections, food poisonings, lack of digestive enzymes). Once in the small intestine these gut microbes start producing gas leading to bloating and abdominal distention. This is particularly true with with certain foods high in fermentable sugars.
Solution: Working with a knowledgeable healthcare practitioner who can test properly and utilise an array of tools: pharmaceuticals, herbs, diet, supplements, promotility agents, visceral manipulation therapies, mind body therapies.

5. Candida/ SIFO
Also occasionally referred to as SIFO (Small intestinal fungal overgrowth) this condition is marked by an overgrowth of intestinal yeast that can cause bloating symptoms (most commonly caused by Candida). Candida is a commensal organism that normally lives in the gut but can overgrow and cause symptoms of gas and bloating. Foods high in carbohydrates and sugars feed these bugs and cause gas as a byproduct of their metabolism.
Solution: Working with a knowledgeable healthcare practitioner who can test properly and utilize an array of tools: antifungals, herbs, diet, probiotics (particularly saccharomyces), supplements, promotility agents.

6. Parasites
Protozoan parasites like Giardia and Blastocystis Hominis can be causes of bloating in the GI system. Usually picked up by drinking contaminated water or food these bugs typically cause more acute gas, bloating and diarrhea. Occasionally they can go chronic and lead to low levels of gas and bloating that persists long after the initial acute infection occurs.
Solution: Working with a knowledgeable healthcare practitioner who can test properly and utilize an array of tools: antimicrobials, binders, probiotics, herbs, diet, supplements.

7. H.pylori
A bacteria typically associated with ulcers and GI cancers H.pylori can also produce gas and bloating symptoms. There is some debate among practitioners on whether H. Pylori is actually a normal commensal bacteria that should not be treated, unless is causing symptoms, or whether it is always pathogenic and needs to be treated every time. Either way it is a bacteria that can cause gas and bloating in some people who have it.
Solution: Working with a knowledgeable healthcare practitioner who can test properly and utilize an array of tools: pharmaceuticals, probiotics, herbs, diet, supplements.

8. Celiac Disease
Celiac disease is an inability to digest gluten that leads to gut inflammation and damage. A common symptom of celiac disease is painful gas and bloating. There is a subset of the population who does not have celiac but is sensitive to gluten and have what is called Non-Celiac Gluten Sensitivity. These individuals can also react with gas and bloating when they eat gluten containing foods.
Solution: Gluten avoidance is essential for these individuals but also working with a knowledgeable healthcare practitioner who can test properly and utilize an array of tools: pharmaceuticals, herbs, diet, supplements.

9. Fatty Foods
In certain sensitive individuals a diet high in fat can lead to increased symptoms of gas and bloating. The reason behind this is less clear but may be a combination of factors stemming from poor acid and enzyme production in the stomach and small intestine.
Solution: Avoiding fatty foods in large amounts is usually the quickest fix. Taking digestive enzymes when you eat these foods can also be beneficial.

10. Menses
Fluctuations in the hormones estrogen and progesterone can lead to symptoms of bloating and abdominal distention. Usually cyclical and timed to menstruation the bloating can become more constant if hormone levels are more chronically dysregulated.
Solution: Working with a knowledgeable healthcare practitioner who can utilize an array of tools: herbs, diet, exercise, bioidentical hormones, lifestyle modifications and supplements.

11. Enzyme Deficiencies (i.e. Lactose intolerance, Fructose intolerance)
A lack of specific enzymes in the small intestine to break down sugars in foods can cause gas and bloating. If your body can’t break down these sugars (ex: Lactose in milk. Fructose in fruit) then these sugars become food for our gut flora who produce gas as a byproduct of their metabolism.
Solution: Avoiding these foods in large amounts is usually the quickest fix. Taking digestive enzymes when you eat these foods can also be beneficial.

12. Food Allergies/ Sensitivities
Sometimes specific food allergies or sensitivities can cause inflammation in the GI tract. These foods create an inflammatory environment that can cause certain microbes to proliferate and produce gas and bloating.
Solution: Working with a knowledgeable healthcare practitioner who can run specific blood work to test for food allergies and sensitivities. Avoiding these specific foods in large part will help diminish symptoms of gas and bloating ....

....Kan luchtvervuiling het risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen vergroten?..Could air pollution increase the risk of developing mental illnesses?....

....Kan luchtvervuiling het risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen vergroten?..Could air pollution increase the risk of developing mental illnesses?....

....Laag testosteron..Low testosterone....

....Laag testosteron..Low testosterone....

0
NL
EN